Huidbehoefte

Eczema

Wat is eczema?

Eczema is een chronische huidaandoening die leidt tot een rode, jeukende, droge en schrale huid. Het kan voorkomen op elk deel van het lichaam. Er bestaan verschillende soorten eczema. Bij de ene persoon is de aandoening erger dan bij de ander. Eczema is vaak lastig om mee te leven, ongeacht het type of de ernst van de symptomen. De hevige jeuk kan zelfs leiden tot slapeloze nachten en vermoeidheid. Naast de jeuk, de fysieke pijn en de zichtbare symptomen is er ook een psychologische impact. Gelukkig zijn er tips die de symptomen van eczema verlichten.

Atopisch eczema en contacteczema

De twee meest voorkomende soorten eczema zijn atopisch eczema en contacteczema. Ze geven dezelfde symptomen maar ze hebben een andere oorzaak.

Contacteczema of contactdermatitis is een reactie van de huid op fysiek contact met een bepaalde stof (irriterende bestanddelen of allergenen). Deze stoffen vermijden wanneer mogelijk, is vaak de beste oplossing om de symptomen te doen verdwijnen.

Atopisch eczema of atopische dermatitis wordt meestal veroorzaakt door een erfelijk bepaalde huidgevoeligheid. De huid is gevoelig aan alles en kan bijvoorbeeld reageren op stof, pollen of droge lucht. Deze vorm van eczema is complexer om te behandelen. Een mogelijke oplossing is om de huidbarrière te versterken voor een betere bescherming tegen de vele oorzaken van irritatie.

Wat zijn de oorzaken van eczema ?

Het is nog altijd niet duidelijk wat de precieze oorzaken zijn van eczema, maar bepaalde factoren kunnen een verklaring zijn voor het ontstaan of het verergeren van opstoten. Mogelijke triggers zijn allergenen (pollen, schimmels, dierenhaar) of een specifiek bestanddeel in het geval van contacteczema. Andere factoren zijn stress, zweet, een te droge lucht of wrijving van irriterende stoffen zoals wol.

Welke Dermalex-producten zijn geschikt voor eczema?

Het productgamma Dermalex Eczema is speciaal ontwikkeld om je beschermende huidbarrière te helpen herstellen en de symptomen te verlichten. De doeltreffendheid is klinisch bewezen. Je kan de Eczema-producten gebruiken om opstoten te behandelen. De Ultra Hydrating Moisturizer in het gamma voor de zeer droge en atopische huid helpt je om de huidbarrière te versterken en opstoten te voorkomen*.

*Akerstrom et al, Acta DermVenerol, 2015 (n= 198)

© Dermalex

Online kopen